Historia och bakgrund

 

Dansrörelsen: Cirkeldanser (Heliga danser) uppstod på 60-70 talet i Tyskland

Cirkeldans har funnits i flera tusen år i många länder och kulturer. Men cirkeldansen som dansrörelse uppstod på 60-70 talet i Tyskland. Bernhard Wosien var skolad i klassisk balett och var först solodansare och sedan balettchef vid Berlins statliga opera. Under 60-talet gjorde han studieresor till Balkan och Grekland där han studerade de folkliga danserna. Han såg och kom underfund med dansernas meditativa och terapeutiska effekter. Detta diskuterade han också mycket med sina läkarvänner. Bernhard började också koreografera egna danser med de folkliga danserna som förebild. Bernhard tog sina kunskaper till England och rörelsen har sedan spridit sig över hela världen. Den finns både inom och utanför kyrkliga sammanhang. Dansrörelsen kallas på engelska för Circle dance eller Sacred dances. På svenska kallas den för Cirkeldans, Heliga danser eller Helande cirkeldans. Här i Jönköping kallar vi det för Cirkeldanser.

2 kommentarer till “Historia och bakgrund”

  1. Laura Shannon, a teacher of sacred dance for women, in 2018 stated the purposes of contemporary sacred dance as practised at the Findhorn Foundation as “to be inclusive, mutually supportive, to connect with the earth, spirit and each other, and to become more whole.” It was a means of channelling “healing energy” both for the dancers and for their families and communities, indeed for the whole world. From: https://en.wikipedia.org/wiki/Sacred_dance

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.