Historia och bakgrund

Dansrörelsen: Cirkeldanser (Heliga danser) uppstod på 60-70 talet i Tyskland.
Cirkeldans har funnits i flera tusen år i många länder och kulturer. Men cirkeldansen som dansrörelse uppstod på 60-70 talet i Tyskland. Bernhard Wosien var skolad i klassisk balett och var först solodansare och sedan balettchef vid Berlins statliga opera. Under 60-talet gjorde han studieresor till Balkan och Grekland där han studerade de folkliga danserna. Han såg och kom underfund med dansernas meditativa och terapeutiska effekter. Detta diskuterade han också mycket med sina läkarvänner. Bernhard började också koreografera egna danser med de folkliga danserna som förebild. Bernhard tog sina kunskaper till England och rörelsen har sedan spridit sig över hela världen. Den finns både inom och utanför kyrkliga sammanhang. Dansrörelsen kallas på engelska för Circledance eller Sacred dances På svenska kallas den för Cirkeldans, Heliga danser eller Helande cirkeldans. Här i Jönköping kallar vi det för cirkeldanser.

Det här inlägget postades i Historia och bakgrund, Vad är cirkeldanser?. Bokmärk permalänken.